Правозащитни групи се опитаха да забранят на нидерландското правителство да изнася

...
Правозащитни групи се опитаха да забранят на нидерландското правителство да изнася
Коментари Харесай

Правозащитници се опитват да блокират продажбата на части за самолети F-35 от Нидерландия за Израел

Правозащитни групи се пробваха да забранят на нидерландското държавно управление да изнася елементи за изтребители F-35 за Израел, потвърждавайки в съда в понеделник, че износът може да направи Нидерландия съизвършител във вероятни военни закононарушения, предава Ройтерс.

В Нидерландия се обитава един от няколкото районни склада на части за F-35, благосъстоятелност на Съединени американски щати, които по-късно се популяризират в страни, които се нуждаят от тях, в това число Израел.

Правозащитните групи, измежду които Oxfam Novib, нидерландският филиал на интернационалната благотворителна организация Oxfam, настояват, че Израел е употребявал самолетите при офанзиви в Газа, които убиват цивилни.

Предотвратяването им е по-важно от това Нидерландия да извърши своите търговски или политически отговорности към съюзническите страни, настояват те.

" Нидерландската държава би трябвало неотложно да спре доставките си на части за F-35 за Израел " , сподели юрист Лисбет Зегвелд в съкратеното произвеждане в Окръжния съд в Хага.

" Това е нейно обвързване според... член 1 от Женевските конвенции, нейно обвързване е според Договора за геноцида да предотвратява геноцид и това е негово обвързване според законодателството за износа. "
 Камерън разисква с Блинкън Украйна и Израел на 6 декември
Камерън разисква с Блинкън Украйна и Израел на 6 декември

Първото му посещаване в Съединени американски щати, откогато пое поста външен министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР